Gebelik takibi gebe kadının hamileliği sırasında aldığı tıbbi yardımdır ve amacı sağlıklı bir bebeğin doğumunu sağlarken anne için de riskleri en aza indirgemektir. Bunun bir parçası olarak doktorunuz bu süreçlerde;
İlk kontrolünüz de siz ve aileniz hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra gebelik yaşınız belirlenir ve tahminim doğum tarihiniz hesaplanır. Daha sonra spekulum muayenesi yapılıp ultrasonla da gebelik yaşı teyit edilir ve ayrıca rahim ve overler hakkında bilgi edinilir ve en sonunda kapsamlı laboratuar testleri istenir. Bu testler; kan sayımı, kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, idrar testi, hepatit testleri, toksoplazma, sitomegalovirus ve rubella testleri, sifilis testi, kan grubu tayini, tiroid testi ve pap smeardir.
Bu muayenede kilo ve tansiyon kaydedilir ve bundan sonra ki her muayenede ilk değerlerle kıyaslanarak takipleri yapılır.
Bundan sonra ki takiplerde 32 hafta gebeliğe kadar yaklaşık 4 hafta da bir, 32-36 haftalar arası 2 haftada bir, 36 haftadan sonra haftada bir ve 40 haftadan sonra gerekirse 3 günde bir muayeneye çağrılırsınız. Tüm bu takiplerde genel olarak annenin şikayetleri dinlenir, bebek harektleri hakkında bilgi alınır, kilosu ve tansiyonu değerlendirilir, ultrason ile bebeğin gelişimi ve iyilik hali gözlenir ve en sonunda da o döneme ait testler istenip gerekli görülen tedaviler planlanır. Tüm bu bilgilerin paralelinde doğumun ne şekilde olacağı planlanır ve anneye doğum süreci, hakkında detaylı bilgiler ve eğitimler verilir.
Takiplerde her dönemin yapılabilecek kendine has bazı testleri vardır.
Gebelik ve doğum hakkında tüm detaylar için tıklayınız...