Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıp doktoru veya tıbbi hekim, uzmanlık alanına uygun şekilde müdahaleler yapabilen ve genel tıbbi bilgiye sahip olan kişidir. Kendi uzmanlık alanındaki teşhis, tedavi ve ilaç yazma yetkisine de sahiptir. Uzmanlık dalları, hekimin özel bir alanda uzmanlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Uzman olsun ya da olmasın tüm hekimlerin görevleri ve sorumlulukları vardır. Yazımızda bir uzmanlık dalı olan jinekolojide görev alan jinekolog hekim seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

Jinekoloji Nedir ve Jinekolog Ne Yapar?

Ankara jinekolog seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerin daha iyi anlaşılabilmesi için jinekoloji dalından ve jinekologların görevlerinden bahsedilmesi gerekmektedir. Jinekoloji, genel olarak kadın üreme organının sağlığı, kadın üreme organı ile çevresinde oluşan hastalıklar ve doğumla ilgilenen ana bilim dalıdır. Birçok alt branşı vardır. Bunlardan bazıları obstetri (doğum), kadın hastalıkları, kısırlık, aile planlaması, jinekolojik onkoloji ve cinsel hastalıklardır. Özetle kadın cinsel organı ve bu organa bağlı gelişen her türlü hastalığın tanı ve tedavisinde jinekoloji ana bilim dalı ilgilenmektedir. Bununla beraber aile planlaması, ergen psikolojisi ve koruyucu hekimlik gibi tıbbi konularda da jinekologlar görev alabilmektedir.

Jinekologlar Hangi Rahatsızlıklara ve Durumlara Bakar?

Az önce de bahsettiğimiz gibi jinekoloji tıbbi bir bilim dalıdır. Bu dalın baktığı ve jinekologların uzman olduğu hastalıklar ise kısıtlıdır. Şimdi jinekologların uzmanlık alanında olan bazı hastalık ve durumları inceleyeceğiz.

Hamilelik

Yazının ilerleyen aşamalarında da hakkında konuşulacak olan konulardan biri hamilelik. Hamilelik, jinekologların en sık ilgilendikleri durumlardan biridir. Jinekologlar hamilelik öncesi planlama, hamilelik süresince kontroller, hamileliğin sonundaki doğum ve doğumdan hemen sonraki süreçte en büyük rolü üstlenmektedirler. Hamilelik konusunda hekimle iletişim halinde olunacak durumlar şunlardır:

Hamilelikteki Rutin Kontroller

Sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için gebelik sürecinde yapılan tetkikler önemli rol oynamaktadır. Bu süreçte jinekoloğunuzun bilgi ve tecrübesi ile konulara yaklaşımı oldukça önemlidir.

İlk Gebelik Kontrolü

Gebelikteki ilk kontrol genellikle kadınların adet olmamasıyla yapılır. Bu aşamada yapılan test kadının hamile olup olmadığını anlamaya yarar ve oldukça kısıtlı bilgiler verir. Kadınlar eczanelerde satılan gebelik testini kullanırlar ve hamilelik pozitif çıkar. Bunun netliğini sağlamak için kadın doğum doktoruna başvururlar ve yapılan test çok yüksek oranda gebeliğin negatif veya pozitif olduğunu bildirir.

Gebelikte 6. Hafta Kontrolleri

İlk kez bebeğin kalp atımının duyulduğu kontrollerdir. Enfeksiyon riski varsa detaylı tahliller yapılır.

Gebelikte 8. Hafta Kontrolleri

Her zaman yapılmayan fakat bazen istenebilen kontroldür. Ultrason uygulanır ve kalp atımı takip edilir.

Gebelikte 12. Hafta Kontrolleri

Başta Down sendromu olmak üzere birçok genetik hastalık için bir işaret veren ikili testler ve ense kalınlığı ölçümü bu kontrolde yapılır.

Gebelikte 16. Hafta Kontrolleri

Ultrason yardımıyla bebeğin cinsiyeti anne adayına açıklanır.

Gebelikte 20 - 22. Hafta Kontrolleri

Bebeğin anatomik yapısı incelenir ve herhangi bir organ veya uzvunda oluşmuş olan her türlü anormallik incelenir. Bu hafta bebeğin sağlam organlar ve düzgün görünüşlü bir vücutla doğmasında oldukça önemlidir.

Gebelikte 24 - 28. Hafta Kontrolleri

Hamile kadınlarda normal diyabetten bağımsız şekilde hamilelik sürecinde bir diyabet gelişebilmektedir. Bu diyabet hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atabilir. Gebelik diyabetinin kontrolü bu kontrollerde yapılır.

Gebelikte 28. Hafta Kontrolleri

İki haftada bir yapılacak olan ultrason ve gebeliğin takibi süreci bu kontrolden itibaren başlar. Doğumdan önceki son kontrollerdir.

Gebelikte 32 - 36. Hafta Kontrolleri

Gebeliğin bu haftalarında rutin ultrason kontrolleri devam etmektedir. Bu kontrollerde normal doğum yapılıp yapılamayacağına da karar verilir.

Doğum

Doğum, sezaryen veya doğal doğum olmak üzere farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bu iki doğum çeşidi de kendi içinde farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Normal veya sezaryen doğumda en büyük sorumluluk da yine jinekologlara düşmektedir. Doğumun hem kadın hem de bebek için sağlıklı şekilde gerçekleşmesi hem anne adayının; hem de kadın doğum doktorunun en temel isteğidir. Bu süreçte jinekolog bilgi ve tecrübesi ile anne adayını olumlu olumsuz her durumda bilgilendirmekte ve sağlıklı bir yol haritası çizmektedir.

Birçok kontrolü, tıbbi işlemi içeren hamilelik süreci ve öncesindeki planlama sürecinde jinekologlar oldukça aktif görev almaktadır. Bu denli detaylı ve önemli işlemleri yapan hekimlerin de işlerini en iyi şekilde yapması tüm anne adayları için birinci önceliktir.

Normal Doğum Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Vajinismus

Vajinismus, cinsel ilişkinin gerçekleşmesini engelleyen ve genellikle psikolojik sorunların sebep olduğu bir hastalıktır. Cinsel ilişkinin olmaması, çiftlerin psikolojik ve sosyal durumunu olumsuz etkiler. Vajinismusun bazı sebepleri şunlardır:

  • Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak veya böyle bir duruma tanık olmak
  • Vajinal mantar enfeksiyonları
  • Travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü
  • Genel anksiyete
  • İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı olacağı inancı
  • Fiziksel travma (cinsel travma olmaksızın)
  • Stres
  • Vulvar vestibülit denilen, klinik olarak net bulgular vermeyen ancak birleşme esnasında ağrıya neden olabilecek durumlar
  • Aile içi şiddete maruz kalmak
  • Eşler arası güven kaybı
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Cinsel olarak yetersiz olma hissi

Vajinismus tanısı konulmasında ilk adım jinekolojik muayenedir. Yaklaşık olarak 15 saniye süren bu muayene, vajinismus tanısının netleşmesinde, vajinismus derecesinin saptanmasında, tedavide kullanılacak yöntemin belirlenmesinde ve altta yatan bir anatomik engelin var olup olmadığının bulunmasında önemlidir. Vajinismusun 5 derecesi vardır ve bu derecelerden hangisine sahip olunduğu bu muayenede anlaşılır. Sonrasındaki psikolojik ve fizyolojik tedavi de yine jinekolog tarafından yapılmaktadır. Yapılacak tedavinin kalitesi de ancak doğru jinekolog seçimiyle sağlanabilir.

Vajinismus Tedavisi Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Genital Siğil

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan ve sık rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalığa HPV denilen bir virüs sebep olmaktadır. Bu virüs oldukça yaygın bir coğrafi yapıya sahiptir. Dünya’nın her yerinde bu virüsle enfekte olmuş insanlar bulmak mümkündür. Aktif cinsel hayatı olan ve sık eş değiştiren insanlar çok büyük ihtimalle hayatlarının bir bölümünde bu virüsle karşılaşırlar. HPV, hem erkek hem de kadınları enfekte edebilmektedir ve her iki cinste de genital siğil oluşumuna sebep olur. Bununla birlikte kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri riskini oldukça arttırır. Genital siğiller mikroskobik ( mikroskopla görülebilir ) veya makroskopik (gözle de görülebilir) boyutlarda olabilir. Yani bu çokça değişiklik gösterir. Tanı, tedavi ve danışmanlık konusunda jinekologlar görev almaktadır.

Genital Siğil Tedavisi Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Miyom Tedavisi

Miyom, rahimde bulunan düz kas yapılarından gelişen bir iyi huylu tümördür. Oldukça yaygın bulunun bu tümör türü kadın hastalıkları polikliniğine gelen tüm kadınların yüzde 20 ila 30’unda bulunmaktadır. Miyom görülme sıklığı ırklara göre değişkenlik gösterir. Afrika kökenlilerde Asya kökenlilere göre 2 kat fazla görülür.

Miyomlar boyutları, şekilleri ve sayıları oldukça değişken kitlelerdir. Tek veya çok sayıda ve milimetrik boyutlardan 30 santim civarı boyutlara kadar görülebilir. Net bir oluşum sebebi olmayan miyomlar genel olarak 30-45 yaş arasında görülür ve belli durumlarda büyüme meyilli olabilir. Bazı miyomlar oldukça olumsuz etkiler oluşturabilir. Tanı ve tedavisinde jinekologlar görev alır. Tam bir tedavisi olmasa da hekimin başarılı tedavi teknikleri uygulaması halinde bu sorundan uzun süre kurtulmak mümkündür.

Miyom Tedavisi Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Genital Estetik

Genital estetik en genel tanımıyla cinsel organın şeklinden rahatsızlık duyulduğu veya cinsel organın yapısının günlük yaşamı olumsuz etkilediği durumlarda uygulanan cinsel bölge operasyonlardır. Genital estetik operasyonları vajina dışının görüntüsü veya vajinal kanalın genişliğiyle ilgili problemlerin çözümünde kullanılmaktadır. Bazı genital estetik operasyonları şunlardır:

Vajina Gençleştirme (Yenileme ve Vajinal Rejüvenasyon)

Vajina daraltma operasyonu (Vajinoplasti) ve lazerle vajina daraltma operasyonu vajina gençleştirmede kullanılan yöntemlerdir. Hem cinsel haz hem de psikolojik yeterlilik için bu operasyonlar oldukça etkilidir.

Klitorisin Küçültülmesi (Klitoroplasti)

Klitoroplasti, cinsel haz konusunda oldukça önemli bir role sahip olan klitorisin daha belirgin hale getirilmesi işlemidir. Klitoris, dış genital organlardan biridir ve cinsel haz almayı sağlar. Bazı kadınlarda klitorisin sinirsel uyarı alan kısımları derinin altında gömülü kalır ve kadın daha az cinsel haz alır. Üstteki bu deri parçalarının alınıp klitorisin daha estetik bir görünüm kazanması da klitoroplasti olarak adlandırılır.

İç ve Dış Dudak Estetiğinin Sağlanması (Labioplasti)

Labioplasti genelde doğuştan gelen, kadın cinsel bölgesinde bulunan iç dudakların uzaması, kararması, genişlemesi, sarkması, düzensizleşmesi veya bir dudağın diğerinden daha büyük olması sonucu oluşan kötü görüntüyü düzeltmek için yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda iç dudağın bir kısmı kesilerek veya düzeltilerek küçültülür. Böylelikle cinsel organ olması gereken görünümüne tekrardan ulaşmış olur.

Vajinadaki Genel Deformasyonun Onarılması

Vajina yapısında doğuştan gelen bozuklukların onarılmasıdır.

Dış Dudak Dolgusu

Dış dudağın daha düzgün ve dolgun gözükmesini sağlar. Dış dudağın estetik olarak daha iyi olmasını sağlar.

G Noktası Uygulaması

G noktası, kadınların cinsel haz almasında oldukça etkili bir bölgedir. G noktasının daha büyük olması da aldıkları cinsel hazzı arttıracaktır. Bu nedenle cinsel hazzı arttırmak için sıkça uygulanan bir operasyondur.

Genital Estetik, Kime ve Neden yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi kadının isteğine bağlı olarak yapılan bir işlemdir. Jinekolojik muayene yapıldıktan sonra eğer tüm şartlar uygunsa yapılabilir. Bazı kadınlarda kızlık zarı yırtılmamış fakat kadın yırtılmış sanıyor olabilir. Kızlık zarından değil de, vajina girişindeki dokudaki sıyrıklardan dolayı kanamalar olmuş olabilir. Bu nedenle ilk olarak jinekolog, kadının vajina girişini ve zarın yapısını inceler. Zarın yırtıldığını gördükten sonra bazı testlerin de sonucuna bağlı olarak, kadının sağlığında sorun yoksa ameliyat yapılır. Dikimin kalıcılığının sağlanması ve risklerin az olması jinekologla doğrudan ilgilidir.

Kızlık Zarı Dikimi Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kürtaj

Kürtaj, hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde yasal olarak uygulanabilen bir işlemdir ve bebeğin alınarak gebeliğin sonlandırılmasıdır. Genellikle annenin kendi rızasına bağlı olarak yapılsa da bazen anne sağlığının riskte olduğu durumlarda kürtaj zorunlu olarak da yapılabilmektedir. Kürtaj işleminde kanama ve kısırlık gibi riskler vardır. Bu gibi riskleri en aza indirmek için doğru jinekolog seçimi oldukça önemlidir.

Kürtaj Ankara yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kısırlık

Kısırlık oldukça kapsamlı bir konudur ve birçok sebebi olabilmektedir. Kısırlığın derecesi ve detaylarının anlaşılıp tanı ve tedavisinin yapılması jinekologların görevidir. Kısırlığın derecesine bağlı olarak bazı yöntemlerle tedavi mümkün olabilmektedir. Çağı yakalamış ve teknolojiyi kullanarak uygulanan yöntemler için mutlaka uygun jinekolog ve tedavi merkezi tercih edilmelidir.

Ankara Jinekolog Seçiminde Önemli Noktalar Nelerdir?

Jinekolog seçimi birçok kadın için oldukça hassas ve önemli bir konudur. Jinekoloğun sorunu çözüp çözemeyeceği veya tanı ve tedavide sorun çıkıp çıkmayacağı birçok kadın için oldukça önemli noktalardır. Özellikle hamile kadınlarda doğumu yaptıracak olan hekime duydukları güven oldukça önemli olabilmektedir.

Kadın Doğum Uzmanının Tecrübesi

Tecrübe sadece jinekolojide değil, tüm tıbbi dallarda başvurulacak olan hekimlerde aranan en temel özelliktir. Tecrübeli hekimler birçok benzer operasyona girmiştir ve oluşabilecek birçok olumsuz komplikasyon (ameliyat esnasında meydana gelen istenmeyen durumlar) hakkında bilgi sahibidir. Bununla beraber, operasyonu daha önce de birçok kez yaptıkları için ameliyatın geneli hakkında da oldukça fazla bilgi sahibidirler. Bu da operasyonun başarılı geçmesini sağlamakta en önemli etkenlerin başında gelir.

Güncellik ve Bilgi Birikimi

Hekiminizin tıbbi bilgisinin yeterli düzeyde olmaması günümüz Türkiye’sinde pek de mümkün değil. Tıp fakültesinde ve sonrasında alınan yoğun eğitimi tamamlayabilen herkesin bilgi seviyesi oldukça yüksektir. Bu başlıkta bahsetmek istediğimiz nokta ise günceli takip etmek. Yani hekim tıbbi eğitimi tamamlandıktan sonra yeni çıkan tedavi yöntemlerini takip etmeli ve bunları uygun hastalara uygulamalıdır. Günceli takip eden ve bilgisini taze tutan bir hekiminizin olması riskleri azaltacaktır.

Referanslar ve Muayene Öncesi Araştırma

Referanslar bazı durumlarda yanıltıcı olabilse de genel olarak eğer bir doktor hakkında olumlu yorum sayısı fazla ve beğeni oranı yüksek ise bu o doktorun iletişim becerilerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Sonraki başlıklarda da bahsedeceğimiz üzere, hem tanı hem de tedavide hekimin doğruları söylemesi ve açıklayıcı davranması oldukça önemlidir. Hekimle tanışmadan önce araştırma yapmak ve referanslar bulmak da hastanın kadın doğum doktorunu daha iyi tanımasında etkili olacaktır.

Ekol ve İmkan Farkı

Tıbbi ekol farkı oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Bir hastalığın tedavisi farklı hekimlere veya farklı kurumlara bağlı olarak değişebilmektedir. Bunun sebebi hekimlerin farklı tedavileri uygun bulması veya hekimin bulunduğu kurumun imkanları önemli olabilmektedir. Bazı kurumlarda hekimin belli yöntemleri tercih etmesine olanak olmayabilir çünkü bazı tıbbi ekipmanlar her kurumda bulunamayacak kadar pahalıdır. Bu açıdan seçilen kadın doğum uzmanının son teknoloji tıbbi ekipmana sahip olması oldukça önemli bir kriterdir. Hekimin kendi seçimi diğer hekimlerden farklı ise buna ekol denir.

İletişim ve Ulaşılabilirlik

Hekimle hastanın konumları özellikle konu jinekoloji ise oldukça önemli olabilmektedir. Hekime her an, gerek mail gerekse yüz yüze erişimin sağlanması oldukça önemli olabilmektedir. Bu konu için en iyi örnek hamilelik sürecindeki bir kadın olacaktır. Hamilelik sürecinde kadınların sık sık kontrollere gitmesi gerekmektedir. Kadının hekime ulaşmasındaki zorluk da sürecin zorluğunu arttırmaktadır. Bu nedenle muayenehanenin bulunduğu konum oldukça önemlidir. Yine benzer şekilde, hamilelik sürecindeki kadınların süreçle alakalı birçok sorusu olacaktır. Bu soruların hekim tarafından cevaplanması için mail veya direkt mesaj yoluyla gönderilmesi önemli olabilmektedir. Yalnızca hamilelik sürecinde değil, birçok hastalıkta ve rutin kontrollerde de doktora ulaşımın kolaylığı dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Hekimin Sabırlı ve Bilgi Verici Bir Yaklaşımda Olması

  • Hekim hastanın anlattıklarını dikkatle dinlemeli ve gerekli yerlerde teşhisi koymakta önemli olabilecek sorular sormalı
  • Hekim muayene esnasında hastaya nazik davranmalı ve mümkün olduğunca hastayı da muayeneye dahil etmeli
  • Muayeneler, tedavi veya teşhis gibi tüm adımlarda hastaya detaylı bilgi vermeli ve anlayıp anlamadığını kontrol etmeli
  • Hekim hastanın tüm sorularına yeterli cevaplar vermeli ve sabırlı olmalı

Ankara Jinekolog

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Aslı Yücetürk, Mahall Ankara'da kendi muayenehanesinde, doğum, gebelik takibi, kürtaj, vajinismus, vajina daraltma, kısırlık tedavisi ve genital siğil tedavisi gibi uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir. Bilgi ve randevu almak için 0552 328 9989 telefondan ulaşabilirsiniz.

Blog Yazıları

Bu internet sitesi en iyi performansı gösterebilmek için çerezlerden faydalanmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi için Çerez Politikası'na bakınız.